• Eğirdir Akpınar Gazetesi
    Haberler> > TÜRK İŞ’ten Temmuz Ayı Değerlendirmesi

    TÜRK İŞ’ten Temmuz Ayı Değerlendirmesi

    TÜRK İŞ’ten Temmuz Ayı Değerlendirmesi

     

    TÜRK İş İl Temsilcisi Osman Korkmaz: “2022 Temmuz ayı itibariyle bir aylık enflasyon yüzde 2,37 oranında, oniki aylık enflasyon yüzde 79,60 oranında ve yıllık ortalama enflasyon ise yüzde 49,65 oranında artış göstermiştir” dedi.

     

    Konuyla ilgili olarak yazılı bir açıklama yapan TÜRK İş Isparta Temsilcisi Osman Korkmaz: “Konfederasyonumuz üyesi sendikaların bağıtladığı toplu iş sözleşmelerinin bir bölümünde ücret zamlarının enflasyona endeksli olduğu ve ücret zammının hesabında Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Tüketici Fiyatları Endeksi’nin (TÜFE) esas alındığı bilinmektedir.

    TÜİK’in ekte bir örneği gönderilen 03 Ağustos 2022 günlü Tüketici Fiyatları Endeksi (2003=100) haber bültenine göre; 2022 Temmuz ayı itibariyle bir aylık enflasyon yüzde 2,37 oranında, oniki aylık enflasyon yüzde 79,60 oranında ve yıllık ortalama enflasyon ise yüzde 49,65 oranında artış göstermiştir.

    Öte yandan, bazı sözleşmelerde ücret zamlarının altışar aylık dönemler halinde gerçekleşen enflasyon esas alınarak uygulandığı bilinmektedir. Bu kapsamda, Şubat-Temmuz 2022 dönemi itibariyle altı aylık enflasyon oranı, Temmuz 2022 endeks değeri olan 1.001,03 rakamının, Ocak  2022 endeks değeri olan 763,23 rakamına bölünmesiyle bulunan yüzde 31,16 olmaktadır” dedi.

    BESLENMEDE BİLE ZORLUKLAR YAŞANIYOR

    Osman Korkmaz: “Gelir artışları gıda fiyatlarındaki artışın çok altında kalan yoksul vatandaşlar insanın en temel ihtiyacı olan beslenmede bile zorluklar yaşıyor. Resmi verilerle Türkiye’nin gıda enflasyonu geçen ay itibariyle %94 olarak gerçekleşmişti. OECD ülkeleri gıda enflasyonu ortalaması ise  %12,6 olarak hesaplandı. Türkiye’nin bir alt sırasında yer alan Litvanya’nın yıllık gıda enflasyonu %28,5. Tüm dünyada Lübnan, Zimbabve ve Venezüella’dan sonra en yüksek gıda enflasyonuna sahip dördüncü ülke Türkiye’dir.

    Türkiye’de hayat pahalılığı ile yüksek enflasyon bir arada… TÜİK Hane Halkı Tüketim Harcaması Anketine göre (2019); haneler harcamalarının ortalama %25,5’ini gıdaya ayırıyordu. Aynı yıl AB’de bu oran ortalama %13 ile Türkiye’nin neredeyse yarısı kadardı. Alım gücü artışı hem gelir iyileştirmesine hem enflasyonun dizginlenmesine bağlı. Yeni verilerle makasın daha da açıldığını görme riski artıyor. Ülkemizde hanelerin tüketim harcamalarından gıdaya ayırdıkları pay Avrupa’ya göre daha sert artıyor. Dövize olan talebi azaltmak ve TL’nin hızlı değer kaybını yavaşlatmak için kurgulanmış olan Kur Korumalı Mevduat Sisteminde (KKM) mudilere yapılan ödemelerin ilk dört ayında bütçeden 37,2 milyar TL verildi. Diğer bir ifadeyle, 85,2 milyonluk toplam nüfusa bölündüğünde asgari ücretli, çocuk, yaşlı, engelli, ev hanımı vs. fark etmeksizin herkesin cebinden 435 TL çıktığı anlamına geliyor. Yoksullar daha da fakirleşti. Üstelik dolar yeniden KKM’nin yürürlüğe konulduğu ay ki seviyesine geldi” denildi. (Haber Merkezi)

    Etiketler:
    • Yorum ekle

    Bu haberler ilginizi çekebilir!
    Yukarı Geri Ana Sayfa
    Etiketler