Birlikte kurulan sofraların kültürü, on bir ayın sultanı, Müslümanların baş tacı olan Ramazan ayı her ne kadar bolluk bereket olarak bilinse de özellikle bu aylarda mideye aniden yüklenilmesi sonucu hızlı kilo alma ve şişkinlik gibi çeşitli sağlık problemleri baş gösterebiliyor. Diyetisyen Ramazan Yasin Ayyıldız, Ramazan ayında sağlıklı beslenmenin püf noktalarını anlattı.
Müslüman âlemi mübarek Ramazan ayını karşılama heyecanıyla mutfak alışverişlerini yaparak ilk orucu 13 Nisanda açmanın mutluluğunu yaşadı.
Ancak Ramazan ayı her ne kadar bolluk ve bereketi temsil etse de özellikle bu aylarda alınan hızlı kilolar ve şişkinlik gibi çeşitli sağlık problemleri, akıllara en sağlıklı, pratik ne tür iftar menüleri hazırlanır sorusunu getirdi.
Sorumuzun cevabını Diyetisyen Ramazan Yasin Ayyıldız yanıtladı. Ayyıldız “ Biliyorsunuz ki Ramazan ayı demek birlikteliğin yeniden doğuşu demek, uzaktan yakından kim varsa aynı sofradan bir tas çorba içmesi demek. Kısacası tam anlamıyla şenlik ve şölen. Ancak her ne kadar tüm bunlar sıcak bir tablo gibi gözükse de on ay boyunca her gün en az 3 öğünle doyurduğumuz midemiz yılın sadece bir ayında bir müddet aç bırakıp ardından tekrar doyma hissini tatmaya çalışmak hiç iç açıcı bir durum değil.
Bu yüzden iftar ve sahurda olabildiğince tıka basa doymak yerine makul bir düzeyde yemek yemeli ve bol sıvı tüketmeli. İçinde bulunduğumuz pandemi sürecinde alınması gereken tedbirler arasında bu söylediklerime birçok uzman doktor ve diyetisyen meslektaşlarımdan duymanızda mümkün. Çünkü vücudun dengeli beslenmesi bağışıklık açısından çok önemli. Bu dengenin bozulması su ve katı yiyeceklerin hızlı ve çok tüketilmesi sonucu ortaya çıkan midedeki gaz oldukça rahatsız eder bu konuda önerim Sindirim sistemindeki kaslarda spazm ve kasılmaları engelleyen, aynı zamanda gazın atılımını da kolaylaştıran nane tüketimi. Ardından aynı etkide rezene, zencefil ve zerdeçal gibi doğal bitkilerin çaylarını kaynatıp yemekten sonra tüketilmesi gaz sorununu ortadan kaldıracaktır. Aslında bakıldığı zaman bu önerilerim sadece Ramazan ayında değil yılın 12 ayında dikkate alınması gereken tavsiyeler” şeklinde konuştu.
İFTAR VE SAHURDA HANGİ ÜRÜNLER TÜKETİLMELİ?
Diyetisyen Ramazan Yasin Ayyıldız “Ramazan ayı bizim için tekrar belirtmek gerekirse çok önemli bir ay. Çünkü bu ayda kimi yerde 8 kimi yerde 14 saate kadar belli bir süre aç kalıyoruz. Vücudun bu sürede denge açığını kapatabilmesi ve bağışıklığı düşürmemesi açısından düzgün beslenmemiz çok önemli. Aksi takdirde direnç kaybına kas kaybına kadar çeşitli hastalıkların ortaya çıkması söz konusu.” Dedi.
Dengeli beslenmenin önemine vurgu yapan Akyıldız, sahur ve iftarda sofrada olması gereken ürün çeşitlerine de değindi. Ayyıldız “Bu aylarda iftar kadar sahura da önem verilmeli ve kişi muhakkak azda olsa sahurda gıda tüketmeli. Doğru ürünlerin tüketilmesi zaten azlık ve çokluk etki ayırmaksızın kişiyi tok tutacaktır. Peki, bu ürünler nelerdir? Diye soracaksınız. Hemen söyleyeyim; oruca başlamadan önce sahura uyandınız. Sofranıza koymanız gereken ürünlerin başında Protein değerleri yüksek yumurta, süt ve yoğurt gelir. Hepsini koymak istemezseniz bile muhakkak yumurta olsun. Lifli yiyecekler yulaf, meyveler, glisemik indeks yani kan şekerini düşürücü tam buğday ürünler tüketilmeli. Bu sayede ertesi gün aç kalınacak süre zarfında bitkinlik ve baş ağrısı gibi problemler ile karşılaşmanız düşük ihtimal. Şimdi gelelim saatlerce aç kaldığımız o süre zarfının ardından kendimizi ödüllendirdiğimiz sandığımız İftar vaktine. Maalesef ki vücudun direncinin en çok düştüğü zaman diliminin ardından hemen hızlı bir şekilde yemek yemeye başlanması hem hızlı kilo almamıza yardımcı olurken hem de yerinden kımıldayamayacak kadar şişkinliğe sebebiyet veriyor. Bu sorunlarla karşılaşmamak adına ilk önce bir bardak su ile başlayıp ardından Potasyum kaynaklı hurma ile devam edilmeli ve 10 dakika kadar bir süre beklenilmeli. Çünkü açlık merkezinden tokluk merkezine uyarıların iletilmesi 20 dakikadır eğer yavaş yersek doyduğumuzu daha çabuk anlarız dolayısıyla gereksiz yiyecek tüketiminden kaçınırız. Yine bir iftar menüsünde olması gereken ürünler arasında tam tahıllı ürünler olup salata ile menümüzü şerbetli tatlı yerine sütlü tatlılar ile çeşitlendirebiliriz. Son olarak Sahurda da iftarda da kaçınmamız gereken ürünlerin başında salamura yatırılmış tuzlu yiyecekler.” İfadelerini kullandı. (TUĞBA SEREL)